Congres: Nederlandse ‘Travel Operators for Tigers’

11 January 2011

WNF ondersteunt dit congres met gift uit INNO-fonds

Travel Operators for Tigers, TOFT, is een natuurbeschermingsinitiatief, opgericht door een groep betrokken touroperators uit Engeland die de tijger in rap tempo in aantal zagen teruglopen. Intussen heeft TOFT meer dan 150 leden wereldwijd. Op woensdag 4 mei houdt TOFT in Nederland het congres ‘Nederlandse Travel Operators for Tigers’ en nodigt hiervoor Nederlandse touroperators en reisagenten naar India uit. Ontdek hoe u kunt bijdragen aan tijgerbescherming! Het Wereld Natuur Fonds steunt dit initiatief met een gift vanuit hun INNO-fonds en een presentatie tijdens het congres.

Met uitsterven bedreigd

Afgelopen eeuw daalde het aantal tijgers van circa 100.000 exemplaren tot 3200 dieren in het wild. Het dier wordt steeds verder in het nauw gedreven. Zijn huidige leefgebied beslaat nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het leefgebied dat nog over is verdwijnt in rap tempo door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages en wegen. Het dier komt hierdoor ook veelvuldig in conflict met mensen. Een nog groter probleem vormt de grootschalige illegale jacht en handel. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht, een statussymbool voor nieuwe rijken in China en India dat tussen 2.500 en 25.000 dollar opbrengt op de zwarte markt, en om te verwerken in traditionele medicijnen.

Volgens de laatste tellingen zijn er nog 1300 tijgers in India. Het positieve nieuws is dat er binnen de nationale parken in India nog voldoende leefgebied is om de tijgerpopulatie weer te laten groeien.

Tijgertoerisme naar India een absolute must voor de overleving van haar soort!

Toerisme vormt hierbij een belangrijke schakel. “Duurzaam toerisme biedt een alternatief voor stroperij en houtkap door de lokale bevolking inkomsten uit hun natuurbezit te bieden in de vorm van werkgelegenheid. Deze werkgelegenheid begint bij het maken van de lokale producten, het onderhouden van de lodge tot het rondleiden van de reizigers als rangers of gids. Doordat de mens economisch voordeel heeft bij het beschermen van zijn natuurlijke leefomgeving, varen planten en dieren er wel bij.”, aldus Julian Matthews, voorzitter van TOFT.

Travel Operators for Tigers (TOFT)

Travel Operators for Tigers is opgericht in 2004 en is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalige internationale campagne met meer dan 150 leden uit de wereldwijde reisindustrie; van internationale touroperators, tot inkomende reisagenten en accommodaties in India. VNC Asia Travel, All for Nature Travel, Thika Travel en Sawadee Reizen uit Nederland zijn al aangesloten. De doelstelling van TOFT is erop gericht om duurzaam toerisme te bevorderen in de reisindustrie in India en haar subcontinent. Daarnaast wil zij bewustwording genereren bij de toerist die de wildparken bezoekt. Zo wil TOFT bijdragen aan de overlevingskansen van de tijger! Meer informatie over TOFT is te vinden op www.toftigers.org

Naast touroperators en reisagenten gericht op India nodigen wij ook van harte de media uit hierbij aanwezig te zijn. Voorlichting van de consument over een duurzame tijgerreis is het eerste begin!

Programma ‘Duurzaam Toerisme redt de Tijger’ woensdagmiddag 4 mei Op dit congres zullen de volgende sprekers hun visie geven: Gert Polet, Advisor Ecological Networks & Species Conservation van het WNF en Julian Matthews, Voorzitter TOFT. Naast deze beide Europeanen zal een toerisme specialist uit India het team versterken. Het exacte programma en locatie volgen later. Houdt u hiervoor de TOFT website in de gaten:
http://www.toftigers.org/news/events.aspx

Noot voor de redactie:

Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur. Klein is fijn, dat is het idee achter het INNO-fonds, de subsidie van het Wereld Natuur Fonds voor internationale natuurbescherming door Nederlandse organisaties. Het INNO-fonds heeft als doel Nederlandse organisaties die zich bezighouden met internationale natuurbescherming financieel te ondersteunen.

Travel Operators for Tigers (TOFT) is een uniek initiatief, opgericht door een groep betrokken touroperators die een zeer belangrijke toeristische attractie, de tijger, in rap tempo in aantal zagen teruglopen in India. Inmiddels is TOFT uitgegroeid tot een grootscheepse internationale campagne met meer dan 150 leden uit de reisindustrie; van internationale touroperators, tot inkomende reisagenten en accommodaties in India. De doelstelling van TOFT is erop gericht om duurzaam toerisme te bevorderen in de reisindustrie in India en haar subcontinent, en bewustwording te genereren bij de toerist die de wildparken bezoekt, teneinde de tijger een kans te geven om te overleven. www.toftigers.org

Voor een digitale versie van het persbericht kijk op:
http://www.toftigers.org/Resources/PressReleases.aspx

Voor meer informatie of een persoonlijke uitnodiging voor dit congres kunt u contact opnemen met Annemiek van Gijn, European Coordinator TOFT, E: Annemiek.vangijn@toftigers.org, T: 0348 448146 M:06 55536702.

Naast haar werkzaamheden voor TOFT is Annemiek van Gijn ook oprichtster van All for Nature Travel & Consultancy: www.allfornature.nl

blog comments powered by Disqus

CommentComments

Offline

(You should be logged in to post a comment)

All Comments